Wieczór meksykański w Konstelacji
Kuchnia Azteków i nie tylko

Susana Osorio Mrożek w trakcie spotkania podpisywała swoją książkę.
Foto: Bartek Wutke
Susana Osorio Mrożek była gościem wieczoru meksykańskiego w Konstelacji. Wdowa po pisarzu Sławomirze Mrożku promowała swoją najnowszą książkę o kuchni meksykańskiej.
Meksyk od kuchni, od Azteków do Adelity to podróż przez historię kraju z perspektywy kulinarnej. Trudno sobie wyobrazić drugą rzecz która tak bardzo kojarzy się z Meksykiem. Tacos, tequila, fasola i kukurydza. To tylko namiastka smaków tego rejonu świata. Oryginalna kuchnia Indian została poddana wpływom konkwistadorów przybyłych ze „Starego Świata”.
Nie da się streścić tej obszernej książki w kilku zdaniach. Oprócz historii kraju znajdują się tu również przepysznie zapowiadające się przepisy. Jeden z nich zebrani wczoraj w Konstelacji goście mieli okazję sprawdzić, za sprawą samej autorki książki. Sos mole z tacos zniknął szybko wśród licznej publiczności.
Wieczór zakończył się występem kolejnego gościa z meksyku – jazzowej wokalistki Payin Cejudo.
DOŁĄCZ DO NAS: