Nowy punkt na gastronomicznej mapie miasta
Street food - nowoczesne podejście do jedzenia

Flavio Baldi i Magda Mazur, właściciele „Maków”
Foto: scie24
Od kilku dni na deptaku przy Monte Cassino działa nowy bar z ciekawym pomysłem. Za ladą czekają gotowe potrawy na wynos lub do szybkiego spożycia na miejscu. Jeżeli pamiętacie jeszcze smaki restauracji Pane & Vino, jej polsko - włoscy właściciele ponownie wkroczyli na świnoujski rynek gastronomiczny, tym razem jako „Maki”.
Codziennie od godz. 10:00 podzielone na porcje i apetycznie wyeksponowane kawałki pizzy, focaccii, ciasta warzywnego, fosilli czy tiramisu czekają na porannych gości. Mimo takiego menu, gospodarze nie chcą, aby do miejsca przylgnęła etykieta włoskiej kuchni. - To nie jest włoska restauracja i nie chcemy być w ten sposób odbierani. „Maki” to street food, nowoczesne podejście do jedzenia. Gotowe potrawy na wyciągnięcie ręki - poleca Magda Mazur, właścicielka lokalu.
Specjalnością zakładu jest kawa, sprowadzana z San Remo, wypalana na drzewie oliwnym. - Według wielu jest to najlepsza kawa w mieście - chwali gospodyni - Zapraszamy mieszkańców na poranne capuccino.
Flavio Baldi, mąż pani Magdy, pochodzi z Genui. To on jest autorem wszystkich potraw. Jak zapewniają gospodarze, wędliny, szynki i ser to oryginalne włoskie produkty. Pozostałe składniki kupowane są na lokalnym rynku.
Apetyczne specjały w niewygórowanych cenach oraz bardzo ładnie i pomysłowo zaaranżowane wnętrze lokalu to niewątpliwe atuty tego miejsca.
Bar czynny jest codziennie w godz. 10:00 - 19:00, w niedzielę od godz. 12:00. Codziennie od godz. 12:00 do 14:00 można zamówić makarony, które wcześniej, według tych samych receptur, serwowane były w Pane & Vino.
DOŁĄCZ DO NAS: