Poniedziałek, 16 grudnia 2019r.

Imieniny: Albiny, Zdzisławy, Alicji

  • DOŁĄCZ DO NAS:

Strona główna / Miasto / Zaproszenie na szkolenie. Lokalny Produkt Tradycyjny

Miasto

Zaproszenie na szkolenie. Lokalny Produkt Tradycyjny

Foto: scie24

Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu mieszkańców Świnoujścia tematyką lokalnych, regionalnych i tradycyjnych produktów oraz idei propagowania i wspierania dziedzictwa kulturowego na wyspach, a także lokalnych inicjatyw, Wydział Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu Urzędu Miasta Świnoujście zaprasza zainteresowanych na bezpłatne szkolenie dotyczące Lokalnego Produktu Tradycyjnego.

Szkolenie odbędzie się 13 grudnia 2019 r. o godz. 10.00 w sali nr 130 Urzędu Miasta Świnoujście. Poprowadzi je Agnieszka Kołodziej, Główny Specjalista w Wydziale Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego.

Zgłoszenia prosimy przesyłać do 10 grudnia 2019 r., do godziny 15.00, na adres promocja@um.swinoujscie.pl

Szkolenie obejmuje swoim zakresem przygotowanie wniosku o rejestrację produktów na listę produktów tradycyjnych oraz korzyści z tworzenia produktów regionalnych, a także sposoby ich promowania. 

Wspólnie odkrywajmy tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego!

My mieszkańcy Pomorza Zachodniego w większości pochodzimy z innych rejonów Polski. Nasi przodkowie przybywali tutaj, kiedy po wojnie zmieniły się granice. Każda rodzina przywiozła tradycje kulinarne ze swoich stron. Dlatego tradycja kulinarna Pomorza Zachodniego jest stosunkowo młoda, ale przez złożoną historię, jedyna w swoim rodzaju. Zadbajmy o nią!

Napływającą na Pomorze Zachodnie ludność stanowili przeważnie osadnicy z centralnej Polski, ale także ludność z dawnych wschodnich terenów naszego kraju. Przyjeżdżając na te obszary, przywozili ze sobą także zwyczaje i swoje ulubione potrawy i smaki. Już tutaj, na miejscu, starali się stworzyć namiastkę swoich małych ojczyzn kulinarnych.

Nowi mieszkańcy tych ziem, a także ciekawe dziedzictwo jej poprzednich właścicieli spowodowały, że na terenie naszego województwa powstał prawdziwy tygiel smaków. Dzięki temu, że korzenie naszej kuchni pochodzą z wielu miejsc i kultur, mamy szansę tworzenia czegoś oryginalnego i niepowtarzalnego – razem budujemy dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego. 

Dobrym narzędziem do zbierania, dokumentowania i opisywania naszych smaków jest Lista Produktów Tradycyjnych (w skrócie LPT), którą od 2004 roku prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To katalog naszych polskich produktów żywnościowych, którego nie znajdziemy w innych krajach Europy. To szansa na promowanie swojego produktu.

Zgłoś się!

LPT jest listą otwartą i każdy kto wytwarza produkt, którego historia związana jest z dawnymi i obecnymi gospodarzami tych ziem, ma szansę ubiegać się o jego wpis na LPT. Nie wiesz jak to zrobić? Skontaktuj się z pracownikami Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, którzy dbają o to, aby nasze kulinaria się rozwijały, a informacja o nich poszła w świat. 

Zapraszamy do podzielenia się swoimi tradycyjnymi recepturami, opowiedzenia historii ich wytwarzania i wspólnego tworzenia Listy Produktów Tradycyjnych. W działaniu tym pomoże pani Agnieszka Kołodziej z Wydziału Rolnictwa i Rybactwa, która od lat rozmawia z osobami zainteresowanymi wpisem produkt na LPT. Kontakt, e-mail: akolodziej@wzp.pl, tel. 91 4410213, www.produktytradycyjne.wzp.pl, www.wrir.wzp.pl

Pomorze Zachodnie może pochwalić się już 54 produktami wytwarzanymi zgodnie z dawnymi recepturami, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Część z nich, poprzez udział w lokalnych konkursach, wystawach czy jarmarkach rozpoznawalna jest od lat na naszym kulinarnym rynku. To np. miód drahimski, ogórek kołobrzeski, pasztet z gęsi czy też paprykarz szczeciński. Część zaczynamy dopiero odkrywać na nowo, a wszystkie one świadczą o historii tego regionu i jego mieszkańcach. Wspólnie odkrywajmy tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego!

Z kulinarnym pozdrowieniem! 

Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Autor: WPT UM
comments powered by Disqus