Środa, 25 czerwca 2025r.

Imieniny: Lucji, Wilhelma, Doroty

  • DOŁĄCZ DO NAS:

Strona główna / Rozmaitości / Już dziś Tłusty Czwartek

Pączki, chrusty i oponki

Już dziś Tłusty Czwartek

Foto: hux / pixabay

Tłusty czwartek czyli zapusty, ma w Polsce długą tradycję i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Przed nami jedyny dzień w roku, kiedy objadanie się pączkami i faworkami jest wręcz wskazane. To jedno z tych świąt, które rzeczywiście przyjemnie się obchodzi. Dla tych, którzy preferują domowe pączki, mamy przepis na te słodkości pochodzący z zeszytu zaprzyjaźnionego z nami cukiernika.

Do zrobienia przepysznych pączków potrzebować będziemy: 1 kg mąki, 15 dag cukru, 6 żółtek, 1 całe jajo, 7 dag tłuszczu - masła, 1/2 litra mleka, 4 łyżeczki śmietany, sól, 10 dag drożdży, 1 łyżeczkę spirytusu lub octu, skórkę pomarańczową.

Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy letnim mlekiem (nie gorącym! zbyt wysoka temperatura zabije drożdże) i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 1/3kg mąki, mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut. Później dodajemy resztę mąki , śmietanę , żółtka i cukier i wszystko wyrabiamy na gładką masę. Później dodajemy letni tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Całość rozwałkowujemy, formujemy pączki z ulubionym nadzieniem i smażymy na głębokim tłuszczu.

Życzymy smacznego!

Autor: red.
comments powered by Disqus