Poniedziałek, 17 grudnia 2018r.

Imieniny: Olimpii, Lazarza, Floriana

  • DOŁĄCZ DO NAS:

Strona główna / Gastronomia / Podróż po indyjskich smakach

Świnoujski Szlak Kulinarny

Podróż po indyjskich smakach

Foto: Karolina Gajcy / Magazyn Wyspy

Na świnoujskiej mapie kulinarnej mamy już w zasadzie wszystko. Brakowało co prawda kuchni indyjskiej, ale i ta nisza została smakowicie wypełniona przez restaurację Indian Palace.

Właściciel restauracji Rofikul Shaikh najpierw zachwycił podniebienia smakoszy w Lublinie, gdzie wraz z kolegą otworzył swój pierwszy lokal. Po jakimś czasie uznał, że warto wyruszyć z tymi smakami dalej. Początkowo miał to być Wrocław, ale na nasze szczęście (a dla wrocławian pechowo) stanęło na Świnoujściu. Indian Palace otwarto 13 kwietnia, w piątek… I choć ten dzień z różnych względów okazał się pechowy, dni kolejne pozwalają na przyszłość restauracji patrzeć z wielkim optymizmem.

Nowe zjawisko

Podróżujemy coraz częściej, chętniej i dalej, a jednym z najwspanialszych i najważniejszych wrażeń przywożonych z podróży są te kulinarne. Mało tego, mówimy od pewnego czasu o zupełnie nowym zjawisku – turystyka kulinarna. Kuchnia indyjska jest obecnie jedną z najpopularniejszych – barwna, różnorodna, zmysłowa i pełna pasji ma swoich wiernych entuzjastów, których grono wciąż się powiększa. Na czym polega ten fenomen?

Przyprawy dla zdrowia

– Myślę, że jednym z najważniejszych czynników, które sprawiają, że nasza kuchnia jest tak niezwykła, jest fakt, że to bardzo zdrowa kuchnia – mówi Rofik Shaikh. – Używamy w naszych potrawach wielu fantastycznych przypraw – jak kurkuma, imbir, kardamon czy chilli, a ich wpływ na nasze zdrowie jest nie do przecenienia – dodaje. Okazuje się, że niemieccy lekarze na wiele dolegliwości zalecają właśnie… specjały kuchni indyjskiej.

Żadnej różnicy

Za kuchnię w Indian Palace odpowiadają wyborni hinduscy kucharze, co jest natychmiast dostrzegalne. Potrafią bez trudu odtworzyć wszystko to, co znają ze swoich stron, każdy niuans. Ci, którzy podróżowali po Indiach i tamtejsze smaki poznawali „w oryginale” zgodnie podkreślają, że serwowane tutaj dania niczym nie różnią się od tych, które smakowali w Indiach. Czy może być lepszy komplement dla kucharza i restauratora?

Hity prosto z Indii

Wiele potraw indyjskich bazuje wyłącznie na warzywach, zatem Indian Palace to raj dla wegetarian. „Mięsożercy” rozsmakują się w niesłychanie delikatnej baraninie, bardzo chwalonej przez gości. Innym specjałem cenionym przez gości jest Butter Chicken – danie z kurczaka, z orzechami nerkowca i sosem pomidorowo-cebulowo-paprykowym. I oczywiście Mango Lassi, czyli znakomicie orzeźwiający napój na bazie jogurtu i mango, idealny na tę porę roku. Popularnością cieszy się także Lassi – wariant bez mango.

Podróż

Za każdym razem, gdy opisujemy jakiś lokal, w pewnym momencie dochodzimy do wniosku, że pisanie o jedzeniu jest dość karkołomne. Bo choćbyśmy się nie wiadomo jak starali, potraw „napisać” się nie da. Zamiast więc rozpisywać się dłużej o świetnej restauracji Indian Palace, śmiało zachęcamy do jej odwiedzenia. Tam czeka wspaniała podróż po indyjskich smakach. Wiemy, bo już tam byliśmy. Na zdrowie!

Indian Palace
Konstytucji 3 Maja 17, Świnoujście
Telefon +48 510 764 400
facebook.com/indianpalaceswinoujscie

Autor: Michał Taciak / Magazyn Wyspy
comments powered by Disqus