Wydarzenia
Świnoujście polską stolicą owoców morza

Foto: Organizator
Jak nadać wakacjom wyjątkowy smak? Odpowiedź znają świnoujscy kucharze. Zbliżający się Oyster Fest 2019 to jedyny w swoim rodzaju festiwal kulinarny... ze szczególnymi gwiazdami.
5 sierpnia przypada Międzynarodowy Dzień Ostrygi - święto wszystkich wielbicieli owoców morza. Z tej okazji Restauracja Oyster, znajdująca się w świnoujskim hotelu Radisson Blu Resort, przygotowuje wyjątkowe promocyjne menu, które dostępne będzie dla wszystkich Gości przez cały tydzień od 5 do 11 sierpnia. Głównym daniem będzie rostbef z owocami morza, czyli tak zwane surf and turf - połączenie najwyższej klasy mięsa z morskimi przysmakami.
W trakcie festiwalu będzie można spróbować homara, krewetek tygrysich, świeżych ostryg, muli czy przegrzebków. Towarzyszyć im będą specjalnie dobrane dodatki, takie jak mus z rodzynek czy tworzony na bazie szampana sos maślany buerre blanc.
Pojawią się także Goście Specjalni: Anita Szydłowska i Adrian Szymaniak, gwiazdy programu TVN „Ślub od pierwszego wejrzenia”. Anita i Adrian to jedyna para, dla której wizyta w programie zakończyła się "przed ołtarzem". Teraz będą mogli sprawdzić, czy owoce morza zasługują na miano... afrodyzjaku. Ta ostatnia cecha wiąże się z dużą zawartością selenu, cynku i witamin.
Korzyści związanych z jedzeniem owoców morza jest jednak znacznie więcej. Wodne przysmaki, choć niskokaloryczne i polecane osobom utrzymującym dietę, zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i pełnowartościowe białko. Nie brakuje w nich jodu oraz wapnia. Najważniejszy jest jednak ich wyjątkowy smak, dzięki któremu ostrygi i krewetki zyskały miano wytwornego posiłku na specjalne okazje.
Promocyjne menu dostępne jest w Restauracji Oyster (Aleja Baltic Park Molo 2, Świnoujście) od 5 do 11 sierpnia, w godzinach od 16 do 23. Rezerwacje stolików nie są wymagane.
Anitę i Adriana będzie można spotkać w Restauracji Oyster 5 sierpnia między godziną 18.30 a 19.30.
DOŁĄCZ DO NAS: