Niedziela, 28 kwietnia 2024r.

Imieniny: Piotra, Walerii, Witalisa

  • DOŁĄCZ DO NAS:

Strona główna / Blogi / Puszyste pancakes z ricottą

Puszyste pancakes z ricottą

Foto: Everyday Cooking

To chyba jedne z lepszych pancakes jakie jedliśmy. Bardzo puszyste dzięki serkowi ricotta i pianie z białek. Obłędnie smaczne za sprawą przypraw: cynamonu i kardamonu.

Lekko orzechowy smak zawdzięczają mące orkiszowej. Podałam je z gęstym jogurtem typu greckiego, świeżymi jagodami i syropem klonowym. Jak to się mówi: niebo w gębie!

 

Składniki (dla 2 osób):
Pancakes:
250g ricotty
125ml mleka
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
120g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 czubate łyżki cukru pudru z cukru trzcinowego
szczypta soli
olej do smażenia

Do podania:
4 łyżki jogurtu typu greckiego
200g jagód
syrop klonowy


Przygotowanie:
Jagody umyć. Połowę wymieszać z jogurtem, resztę odłożyć.
W jednej misce wymieszać rózgą ricottę z mlekiem i żółtkami na gładką masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem i cukrem pudrem. Dobrze wymieszać.
W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na prawie sztywna pianę. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać.
Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładać po 1 łyżce ciasta i smażyć placki po 2 minuty z każdej strony.
Podawać z jogurtem jagodowym, polane syropem klonowym i posypane pozostałymi jagodami. Smacznego!

 

Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga Everyday Cooking.

Autor: Everyday Cooking
comments powered by Disqus