Korzenne knedle twarogowe z jagodami
Foto: Everyday Cooking
Kiedy jakiś czas temu wybrałam się na jagody, w planach miałam między innymi zrobienie pierogów. Po powrocie do domu i przeglądzie zawartości lodówki zdecydowałam się w końcu na knedle, bo kostka twarogu prosiła się już o zużycie. Skorzystałam z przepisu, który zamieściłam na blogu 2 lata temu, na knedle z dodatkiem sera zamiast ziemniaków.
Tym razem postawiłam jednak na inne smaki. Wtedy do ciasta dodałam skórkę z cytryny, a knedle polałam sosem jagodowym z dodatkiem syropu z kwiatów czarnego bzu. W tym roku ciasto wzbogaciłam cynamonem i kardamonem, knedle polałam słodkim jogurtem i posypałam dodatkowo świeżymi jagodami. Wszystko wspaniale ze sobą zagrało i smakowało obłędnie. Polecam!
Składniki (na ok. 15 knedli):
60 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru (najlepiej z cukru trzcinowego)
1 jajko
250 g półtłustego twarogu
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
200 g jagód
Do podania:
jogurt naturalny posłodzony cukrem pudrem
świeże jagody
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jajko i twaróg, dokładnie zmiksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę z cynamonem i kardamonem, wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na pół godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 14-15 małych kuleczek. Każdą rozpłaszczać w dłoni, układać po łyżeczce jagód i zlepiać w knedla.
Knedle gotować ok. 8 minut we wrzącej osolonej wodzie od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Podawać polane jogurtem, posypane jagodami. Smacznego!
Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga Everyday Cooking.
DOŁĄCZ DO NAS: