Sobota, 28 grudnia 2024r.

Imieniny: Teofilii, Godzisława, Cezarego

  • DOŁĄCZ DO NAS:

Strona główna / Blogi / Tarta francuska z dynią i mozzarellą

Tarta francuska z dynią i mozzarellą

Foto: Everyday Cooking

Nastał sezon dyniowy. Zachęcam do intensywnego korzystania z niego, bo dynia ma nam wiele dobrego do zaoferowania. Największym walorem jest oczywiście jej smak, jedyny w swoim rodzaju, nieco słodkawy, znakomicie nadający się zarówno do deserów jak i obiadów.

Dynia jest niskokaloryczna (28 kcal w 100g) i nie zawiera sodu, dlatego polecana jest w diecie odchudzającej i przy leczeniu nadciśnienia. Ponadto odkwasza organizm i posiada tak cenne witaminy i minerały jak: B-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. I co najważniejsze poddana obróbce cieplnej nie traci cennych właściwości jak większość warzyw. Jest tylko jedno "ale". Dynia z/w na wysoki indeks glikemiczny nie jest wskazana diabetykom.

W kulinarnym świecie szczególnie ceni się smak dyni po upieczeniu. Z pieczonej dyni przygotowuje się piure, które dodaje się do potraw. Ja piękę przeważnie całą dynię na raz, a potem raczę się dyniowymi specjałami przez kilka dni lub pasteryzuję je w słoikach. Kroję dynię na większe kawałki i piękę razem ze skórą i pestkami ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu usuwam pestki i włókna (pestki zostawiam) i wydrążam miąższ łyżką. Następnie miksuję go blenderem na piure.

Piure można wykorzystać np. do tej pysznej tarty, na którą przepis podaję poniżej.

 

 
Składniki:
arkusz ciasta francuskiego najlepiej na maśle (230g)
1 łyżka masła
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
250g piure z dyni
2 łyżki kwaśnej śmietany 
3 plasterki suszonej szynki, np. Serrano
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1 kulka mozzarelli (125g)
2 łyżki orzeszków pini
 
 
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek i smażyć ok. 5 minut mieszając. Zdjąć z ognia i wymieszać z dynią, śmietaną, pokrojoną na małe kawałeczki szynką i szałwią. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę. Ostrym nożem zrobić nacięcie ok. 2 cm od brzegu, ale nie przebijając ciasta. Rozsmarować dynię, na wierzchu ułożyć poszarpaną mozzarellę, posypać orzeszkami i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut. Smacznego!
 
Po więcej przepisów na dyniowe pyszności zapraszam na mojego bloga Everyday Cooking.
Autor: Everyday Cooking
comments powered by Disqus