Tarta francuska z dynią i mozzarellą
Foto: Everyday Cooking
Nastał sezon dyniowy. Zachęcam do intensywnego korzystania z niego, bo dynia ma nam wiele dobrego do zaoferowania. Największym walorem jest oczywiście jej smak, jedyny w swoim rodzaju, nieco słodkawy, znakomicie nadający się zarówno do deserów jak i obiadów.
Dynia jest niskokaloryczna (28 kcal w 100g) i nie zawiera sodu, dlatego polecana jest w diecie odchudzającej i przy leczeniu nadciśnienia. Ponadto odkwasza organizm i posiada tak cenne witaminy i minerały jak: B-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. I co najważniejsze poddana obróbce cieplnej nie traci cennych właściwości jak większość warzyw. Jest tylko jedno "ale". Dynia z/w na wysoki indeks glikemiczny nie jest wskazana diabetykom.
W kulinarnym świecie szczególnie ceni się smak dyni po upieczeniu. Z pieczonej dyni przygotowuje się piure, które dodaje się do potraw. Ja piękę przeważnie całą dynię na raz, a potem raczę się dyniowymi specjałami przez kilka dni lub pasteryzuję je w słoikach. Kroję dynię na większe kawałki i piękę razem ze skórą i pestkami ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu usuwam pestki i włókna (pestki zostawiam) i wydrążam miąższ łyżką. Następnie miksuję go blenderem na piure.
Piure można wykorzystać np. do tej pysznej tarty, na którą przepis podaję poniżej.
DOŁĄCZ DO NAS: