Sernik na zimno z koziego sera
Foto: Everyday Cooking
Lekki i delikatny sernik na zimno z koziego twarożku. Wspaniale się komponuje z takimi sezonowymi owocami jak maliny, borówki czy czereśnie. Jest niesłodki i orzeźwiający, idealny na upalne dni. Smak koziego mleka nie jest przytłaczający.
To mój pierwszy sernik z koziego sera i na jesień będę kombinować z wersją pieczoną.
Sernik robiłam w małej formie o średnicy 18 cm. Jeśli chcecie zrobić go w większej tortownicy 24-26 cm składniki należy podwoić. Konsystencja jest dość piankowa. Jeśli wolicie bardziej zwarte serniki, dodajcie więcej żelatyny.
Składniki (na formę o śr. 18 cm):
100g herbatników
50g roztopionego masła
300g koziego twarożku (użyłam takiego do smarowania 11% tł.)
150ml śmietanki 30% tł.
50g cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 listki lub 3 łyżeczki żelatyny
owoce sezonowe do podania
(maliny, borówki, czereśnie)
Przygotowanie:
Herbatniki rozkruszyć na piasek. Ja używam do tego wałka do ciasta. Wymieszać dobrze z roztopionym masłem i wyłożyć dno formy dociskając ręką. Tortownicę włożyć do lodówki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (w listkach w większej ilości, w proszku w 2 łyżkach), odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia.
W jednej misce wymieszać kozi ser z cukrem i sokiem z cytryny. W drugiej misce ubić śmietanę na pianę.
Żelatynę w listkach lekko odcisnąć z nadmiaru wody (w proszku nie trzeba), przełożyć do rondla z grubym dnem i podgrzać na bardzo małym ogniu aż się rozpuści. Nie można dopuścić do zagotowania, bo może stracić właściwości żelujące. Zdjąć z ognia. Dodać łyżkę sera, wymieszać, dodać kolejną łyżkę i znów wymieszać. Stale miksując ser w misce dodać mieszankę z żelatyną. Miksować aż wszystko dobrze się połączy. Do masy delikatnie wmieszać bitą śmietanę. Przełożyć na przygotowany spód i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Podawać ze świeżymi owocami. Smacznego!
Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga Everyday Cooking.
DOŁĄCZ DO NAS: