Pancakes z figami
Foto: Everyday Cooking
Takie śniadania mogłabym jadać codziennie :) Co prawda nie narzekam, bo pankejki ostatnio u mnie goszczą przynajmniej raz w tygodniu, więc to też całkiem niezła statystyka. Za każdym razem staram się trochę eksperymentować z ciastem i przyprawami dostosowując je do konkretnego dodatku. Tym razem kupiłam dorodne i słodkie figi.
Od razu wiedziałam jakich smaków oczekuję. Do ciasta dodałam mielony kardamon i wodę z kwiatów pomarańczy. Jajka rozdzieliłam i ubiłam osobno pianę z białek. Placuszki w trakcie stygnięcia co prawda trochę opadają, ale zabieg ten i tak sprawia, że są one bardziej puszyste i delikatniejsze. Oprócz świeżych fig do pankejków podałam jogurt grecki ze szczyptą cynamonu i chlustem wody pomarańczowej. Całość zwieńczył miód i listki świeżej mięty. Wszystko razem sprawiło moim kubkom smakowym niesamowitą przyjemność. Polecam!
Składniki (dla 2-3 osób):
Pancakes:
125g mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
200ml mleka
2 jajka (osobno białka i żółtka)
Jogurt:
150ml jogurtu greckiego
szczypta cynamonu
chlust wody z kwiatów pomarańczy
2 łyżeczki cukru pudru
Do podania:
4-5 świeżych fig
płynny miód
listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem. Dodać cukier i wymieszać. Wlać mleko, żółtka i wodę z kwiatów pomarańczy. Wszystko wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. W innej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać.
Rozgrzać dużą patelnie z niewielką ilością oleju. Smażyć placki po 2-3 minuty z każdej strony.
DOŁĄCZ DO NAS: