Sobota, 27 kwietnia 2024r.

Imieniny: Zyty, Teofila, Felicji

  • DOŁĄCZ DO NAS:

Strona główna / Blogi / Pancakes z figami

Pancakes z figami

Foto: Everyday Cooking

Takie śniadania mogłabym jadać codziennie :) Co prawda nie narzekam, bo pankejki ostatnio u mnie goszczą przynajmniej raz w tygodniu, więc to też całkiem niezła statystyka. Za każdym razem staram się trochę eksperymentować z ciastem i przyprawami dostosowując je do konkretnego dodatku. Tym razem kupiłam dorodne i słodkie figi.

Od razu wiedziałam jakich smaków oczekuję. Do ciasta dodałam mielony kardamon i wodę z kwiatów pomarańczy. Jajka rozdzieliłam i ubiłam osobno pianę z białek. Placuszki w trakcie stygnięcia co prawda trochę opadają, ale zabieg ten i tak sprawia, że są one bardziej puszyste i delikatniejsze. Oprócz świeżych fig do pankejków podałam jogurt grecki ze szczyptą cynamonu i chlustem wody pomarańczowej. Całość zwieńczył miód i listki świeżej mięty. Wszystko razem sprawiło moim kubkom smakowym niesamowitą przyjemność. Polecam!

 

Składniki (dla 2-3 osób):
Pancakes:
125g mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
200ml mleka
2 jajka (osobno białka i żółtka)

Jogurt:
150ml jogurtu greckiego
szczypta cynamonu
chlust wody z kwiatów pomarańczy
2 łyżeczki cukru pudru

Do podania:
4-5 świeżych fig
płynny miód
listki świeżej mięty

 

Przygotowanie:

Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem. Dodać cukier i wymieszać. Wlać mleko, żółtka i wodę z kwiatów pomarańczy. Wszystko wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. W innej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać.

Rozgrzać dużą patelnie z niewielką ilością oleju. Smażyć placki po 2-3 minuty z każdej strony.

Podawać z jogurtem wymieszanym z cynamonem i wodą z kwiatów pomarańczy, posłodzonym cukrem pudrem oraz świeżymi figami, miodem do skropienia i listkami mięty. Smacznego!
 
 
Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga Everyday Cooking.
Autor: Everyday Cooking
comments powered by Disqus