Niedziela, 28 kwietnia 2024r.

Imieniny: Piotra, Walerii, Witalisa

  • DOŁĄCZ DO NAS:

Strona główna / Blogi / Pieczony omlet biszkoptowy z jabłkami w cynamonie

Pieczony omlet biszkoptowy z jabłkami w cynamonie

Foto: Everyday Cooking

Dziś zapraszam na prostszą wersję omletu biszkoptowego - pieczoną. Oszczędza ona sporo nerwów przy obracaniu go podczas smażenia. Omlet w ten sposób nie traci cennych pęcherzyków powietrza. Jest więc jeszcze bardziej puszysty, wręcz piankowy.

 Smakuje obłędnie z podsmażonymi na maśle jabłkami z miodem i cynamonem. Dodatkowo podałam do niego grecki jogurt i cukier puder do posypania. Polecam na weekendowe jesienne śniadanie.

Składniki (na 2 duże porcje):

Omlety:
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka
3 łyżki mąki

Jabłka:
2 małe jabłka
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki płynnego miodu

jogurt grecki
cukier puder


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wysmarować masłem 2 płytkie formy do pieczenia o średnicy ok. 18 cm lub najlepiej patelnie, które można używać w piekarniku.
Jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda i pokroić w ćwiartki.
Na większej patelni rozgrzać masło, dodać jabłka i smażyć po 2 minuty z każdej strony aż zmiękną i się przyrumienią. Na sam koniec wymieszać z miodem i cynamonem. Odstawić.
Białka ubić na puszystą masę pod koniec dodając cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać mleko i mąkę. Masa powinna być nadal puszysta. Delikatnie przełożyć ją do przygotowanych foremek, na wierzchu ułożyć kawałki jabłek. Piec 15 minut (3 ostatnie minuty piekłam z termoobiegiem). Podawać z jogurtem i cukrem pudrem. Smacznego!
 
           Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga Everyday Cooking.
Autor: Everyday Cooking
comments powered by Disqus