Warzywne curry z soczewicą
Warzywne curry z soczewicą
Foto: Everyday Cooking
Hmm jakoś tak wychodzi, że ostatnio po drodze mi bardziej z warzywami ;) Dziś curry - gęste, pikantne i pyszne! Do tego bardzo sycące. Z podanej ilości wyjdzie co najmniej 4-5 porcji. Najlepiej podawać je z ugotowanym ryżem basmati, posypane kolendrą lub natką pietruszki i skropione limonką. Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Slowly Veggie!
2 łyżki oliwy
2 czerwone cebule pokrojone w piórka
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka czerwonej pasty curry
2 łyżeczki kurkumy
200g zielonej soczewicy
150g krojonych pomidorów z puszki
500ml bulionu warzywnego
2 marchewki pokrojone w półplasterki
3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
1/2 dużego batata pokrojonego w ok. 2 cm kawałki
150ml mleka kokosowego
150g mrożonego zielonego groszku
sól
pieprz
pączek kolendry lub natki pietruszki
limonka do skropienia
Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 30 minut. Odcedzić. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 2-3 minuty. Dodać pastę curry i kurkumę, smażyć kolejne 2 minuty. Do woka wlać pomidory i bulion. Dodać marchewki, seler naciowy i soczewicę. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie do curry dodać batata i mleko kokosowe. Gotować kolejne 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać groszek. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem wmieszać kolendrę lub pietruszkę. Podawać z ryżem i limonką do skropienia.
Więcej przepisów na moim blogu Everyday Cooking.
DOŁĄCZ DO NAS: