Kurczak tikka masala
Foto: Everyday Cooking
Kurczak tikka masala to danie brytyjskie oparte na kuchni indyjskiej. Jest ponoć najpopularniejszym curry w Wielkiej Brytanii, uznanym wręcz za potrawę narodową, co doskonale pokazuje jak poszczególne narody łączą się przy pomocy jedzenia.
Danie powstało z połączenia indyjskiego kurczaka tikka i kremowego sosu masala, gdyż Brytyjczycy życzyli sobie jeść mięso z dużą ilością sosu. Spotkałam się z wieloma przepisami na to curry, kilka wypróbowałam. Ten dzisiejszy wyjątkowo przypadł mi do gustu za sprawą dodania do sosu dojrzałego banana. Jest on bardzo kremowy, słodko - pikantny, a kurczak wręcz rozpływa się w ustach. Przepysznie!
Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Mutti.
Składniki (na 6 porcji):
Kurczak:
6 ząbków czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
1/2 pęczka kolendry lub natki pietruszki
garść liści mięty
3 łyżki oliwy
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
1 łyżka przyprawy Garam Masala
200g jogurtu typu greckiego
1kg piersi kurczaka
Sos:
1 dojrzały banan
2 łyżki oliwy
2 puszki krojonych pomidorów
150g jogurtu typu greckiego
50g mielonych migdałów
150ml mleka kokosowego
2 łyżki płynnego miodu
szczypta chilli w proszku
sól
1/2 pęczka kolendry lub natki pietruszki
2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
Do podania:
chlebki Naan
ryż basmati
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zamarynować kurczaka. Piersi pokroić w ok. 3cm kawałki. Przełożyć do dużej torebki na mrożonki. Czosnek drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć drobno na tarce. Kolendrę i miętę drobno posiekać. Czosnek, imbir, zioła, kmin, Garam Masala i sól wymieszać z 3 łyżkami oliwy i 200g jogurtu. Marynatę przełożyć do kurczaka. Woreczek zawinąć i dokładnie potrząsnąć aż każdy kawałek kurczaka pokryje się marynatą. Włożyć do lodówki na noc.
Następnego dnia nagrzać piekarnik do 180 stopni. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Rozłożyć na niej równomiernie kurczaka. Piec 25 minut, aż mięso będzie upieczone, ale wciąż soczyste. Odłożyć na talerz.
W międzyczasie przygotować sos. Banana obrać i pokroić w plastry. Przełożyć go do dużego rondla lub woka i rozgnieść widelcem. Dodać 2 łyżki oliwy, pomidory z puszki i 150g jogurtu. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Doprawić solą do smaku. Następnie dodać migdały, mleko kokosowe i kurczaka. Zagotować. Do sosu wmieszać kmin, Garam Masala, chilli, miód i kolendrę.
Podawać z chlebkami Naan i ryżem basmati. Smacznego!
Więcej przepisów na moim blogu Everyday Cooking.
DOŁĄCZ DO NAS: