Ciasto bananowo - kokosowe
Foto: Everyday Cooking
To już szósta propozycja na proste ciasto bananowe na blogu. W zanadrzu mam dla Was jeszcze przepis na wersję wegańską, ale to w przyszłym tygodniu.
To, które dziś prezentuję jest nieco bardziej zwarte niż pozostałe, ale równie smaczne. Z małą ilością sody, bez proszku do pieczenia. Ciasto wyrasta w dużej mierze dzięki dodaniu rumu. Zdecydowanie dla fanów wiórków kokosowych, choć mój ukochany chętnie się nim zajadał, mimo, że ich nie lubi ;) Polecam wykorzystać przepis do zutylizowania zalegających w domu czerniejących już bananów. Przepis z bloga My Baking Addiction.
Składniki (na formę 27x10 cm):
260g mąki pszennej (u mnie pół na pół z orkiszową)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
110g miękkiego masła
160g cukru trzcinowego
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki ciemnego rumu
4 średniej wielkości dojrzałe banany
100g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 27x10 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę z sodą, solą i cynamonem. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić. Do innej miski włożyć masło, wsypać cukier i ubijać mikserem kilka minut do uzyskania puszystej masy. Stale miksując na bardzo małych obrotach dodać kolejno jajka i zwiększając obroty zmiksować na jednolity krem. Dodać wanilię, rum i rozgniecione banany i jeszcze raz zmiksować. Do masy przesypać suche składniki i wymieszać krótko łyżką, tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec ok. 60 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Więcej przepisów na moim blogu Everyday Cooking.
DOŁĄCZ DO NAS: