Piątek, 26 kwietnia 2024r.

Imieniny: Marzeny, Klaudiusza, Marii

  • DOŁĄCZ DO NAS:

Strona główna / Blogi / Chrupiąca granola czekoladowa

Chrupiąca granola czekoladowa

Foto: Everyday Cooking

Dawno nie robiłam domowej granoli i przyznam, że zapomniałam już jakie to proste i szybkie. Kiedyś przed włożeniem do słoika mieszałam ją z suszonymi owocami. Dziś wybieram wersję bez nich, wychodząc z założenia, że gdy będę miała ochotę zawsze mogę je dodać.

Jednak zbliża się sezon na świeże owoce, więc to w ich towarzystwie polecam śniadanie. Znakomicie będą pasować truskawki, ale i dostępny cały rok banan. Granola jest pyszna, bardzo chrupiąca i czekoladowa. O niebo lepsza niż kupne płatki. Nie oszukujmy się jednak, zawartość czekolady i cukru nie czyni jej wcale dietetyczną ;) Mimo wszystko polecam, bo zasmakuje nawet dzieciom.

Zmodyfikowany przepis z niemieckiego magazynu Mutti.

Składniki:
125ml wody
125g cukru trzcinowego
100g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
3 łyżki płynnego miodu
500g płatków owsianych
200g grubo posiekanych orzechów laskowych
100g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Do rondla z grubym dnem wlać wodę i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas poruszając garnkiem aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i miód. Mieszać aż czekolada się roztopi. Odstawić.
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, orzechy i wiórki. Dolać czekoladowy syrop i dokładnie wymieszać aż każdy płatek pokryje się czekoladą. Wyłożyć równomiernie na przygotowaną blachę. Piec 20 minut. Po tym czasie lekko przestudzić. Granola będzie zbita w całość. Należy ją połamać na kawałki i piec jeszcze 20 minut, w połowie mieszając. Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostudzenia i przełożyć do szczelnej puszki lub słoika.

Więcej przepisów na moim blogu Everyday Cooking.

Autor: Everyday Cooking
comments powered by Disqus