Błyskawiczna sałatka z kaszą kuskus i szparagami
Foto: Everyday Cooking
Dzisiaj propozycja na szybką sałatkę, której przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Kuskus, szparagi, zielony groszek, pestki dyni i ser feta. Kilka składników, a efekt zachwycający.
Sałatka znakomicie pasuje jako dodatek np. do grillowanej ryby. Wisienką na torcie jest skropienie jej już na talerzu niewielką ilością oliwy truflowej. Znakomicie podkręca smak szparagów, zatem spróbujcie się w nią zaopatrzyć.
Składniki (na 4-6 porcji):
150g kaszy kuskus
pęczek (500g) zielonych szparagów
100g mrożonego zielonego groszku
100g uprażonych płatków dyni
100g sera feta
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 limonki
sól
pieprz
garść liści bazylii
garść liści mięty
oliwa truflowa do podania
Przygotowanie:
Zagotować wodę w czajniku na kuskus. W średniej wielkości garnku zagotować osoloną wodę na szparagi. Do dużej miski wsypać kuskus i szczyptę soli.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć na bok.
Wodą z czajnika zalać kuskus w misce nieco ponad jego poziom, przykryć talerzem i odstawić na kilka minut.
Szparagi wrzucić do gotującej się wody. Gotować 5-6 minut w zależności od grubości szparagów. Na minutę przed końcem wrzucić główki, a po 30 sekundach groszek. Warzywa od razu przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Kuskus rozdzielić widelcem, dodać warzywa, pestki dyni i pokruszony ser feta. Wszystko wymieszać z 2 łyżkami oliwy, sokiem z limonki i posiekanymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z oliwą truflową do skropienia. Smacznego!
Po więcej przepisów ze szparagami zapraszam na mojego bloga Everyday Cooking.
DOŁĄCZ DO NAS: