Sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami
Foto: Everyday Cooking
Wprawdzie sezon na szparagi nieuchronnie zmierza ku końcowi, ale jeszcze można je spotkać na straganach. Ja zamierzam cieszyć się nimi do samego końca. Dziś proponuję podać je w towarzystwie młodych ziemniaczków, wędzonego łososia, rzodkiewki i koperku. Sałatkę obowiązkowo podajemy z jajkiem i słodkawym sosem musztardowym. Prosto i pysznie!
Składniki (dla 2 osób):
1/2kg młodych ziemniaków
10 zielonych szparagów
125g łososia wędzonego na gorąco
6 rzodkiewek
garść posiekanego koperku
2 jajka ugotowane na półtwardo
Sos:
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki płynnego miodu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
W międzyczasie zagotować wodę z solą w drugim garnku.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć na bok.
Szparagi wrzucić do gotującej się wody. Gotować 5-6 minut w zależności od grubości szparagów. Na minutę przed końcem wrzucić główki. Odcedzić i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Wymieszać składniki sosu do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Ziemniaki odcedzić, ułożyć na talerzach, dodać szparagi, rzodkiewki i jajko. Sałatkę polać sosem i posypać koperkiem. Podawać z gruboziarnistą solą morską i cytryną. Smacznego!
Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga Everyday Cooking.
DOŁĄCZ DO NAS: